Betyár leves elkészítése
4 személyre Hozzávalók
: - kb.50 dkg zöldborsó - 2db sárgarépa
- 2db zöldség
- egy csokor petrezselyem
- kisebb fej karalábé
- 10dkg champion gomba
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- 10 dkg vaj - 1 db
tojás - kevés liszt , víz , só
- kevés fehér bors,de jó a fekete bors is
- 2-3 db kisebb burgonya Elkészítése
: Gyufaszál vékonyra el daraboljuk a karalábét,répát,zöldséget.
A gombát is fel szeleteljük vékony szeletekre. Majd
vajon meg pároljuk a zöldborsót, répát,
zöldséget,karalábét és a gombát. Amikor meg pároltuk
összetevőket akkor fel öntjük kb.7dl vízzel és
tehetünk bele még egy erőleves kockát is vagy készíthetünk
zöldség alaplevet is. Fedjük le az edényt ezt hagyjuk
össze érni az ízeket. Ízesítjük sóval,borssal. Én a fehér
borssal szoktam készíteni,mert sokkal pikánsabb. A
levesbetét elkészítése a következő. Fel teszünk 2-3 db
burgonyát főni.A két fej vöröshagymát és a
petrezselyemmel apróra vágjuk és együtt meg pároljuk
vajon. Amikor ez meg van akkor,hagyjuk ki hűlni,Közben
a meg főt burgonyát össze törjük. Ezután hozzá tesszük
a kevés kimért liszthez a burgonyát és a kihűlt
petrezselymes hagymát a egy darab tojást,majd sózzuk brossozzuk
meg egy kicsit. Kellő vízzel hígítjuk és gombócokat
formálunk. A borssal vigyázzunk hogy ne ízesítjük túl a
levest és a gombócot,hogy ne vegye át az uralkodó ízt.
Ezután ki főzzük a gombócokat,ami hamar meg főnek. Ezt be
tartjuk akkor egy nagyon finom ízletes harmonikus levest
kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése