Szegedi Tibor


2017. február 3., péntek

      Betyár leves elkészítése 4 személyre                                                                                                                                                                                                                       Hozzávalók : - kb.50 dkg zöldborsó - 2db sárgarépa - 2db zöldség - egy csokor petrezselyem - kisebb fej karalábé - 10dkg champion gomba - 2 fej kisebb vöröshagyma - 10 dkg vaj - 1 db tojás - kevés liszt , víz , só - kevés fehér bors,de jó a fekete bors is - 2-3 db kisebb burgonya                                                                                                                                                                                                                                                                                       Elkészítése : Gyufaszál vékonyra el daraboljuk a karalábét,répát,zöldséget. A gombát is fel szeleteljük vékony szeletekre. Majd vajon meg pároljuk a zöldborsót, répát, zöldséget,karalábét és a gombát. Amikor meg pároltuk összetevőket akkor fel öntjük kb.7dl vízzel és tehetünk bele még egy erőleves kockát is vagy készíthetünk zöldség alaplevet is. Fedjük le az edényt ezt hagyjuk össze érni az ízeket. Ízesítjük sóval,borssal. Én a fehér borssal szoktam készíteni,mert sokkal pikánsabb. A levesbetét elkészítése a következő. Fel teszünk 2-3 db burgonyát főni.A két fej vöröshagymát és a petrezselyemmel apróra vágjuk és együtt meg pároljuk vajon. Amikor ez meg van akkor,hagyjuk ki hűlni,Közben a meg főt burgonyát össze törjük. Ezután hozzá tesszük a kevés kimért liszthez a burgonyát és a kihűlt petrezselymes hagymát a egy darab tojást,majd sózzuk brossozzuk meg egy kicsit. Kellő vízzel hígítjuk és gombócokat formálunk. A borssal vigyázzunk hogy ne ízesítjük túl a levest és a gombócot,hogy ne vegye át az uralkodó ízt. Ezután ki főzzük a gombócokat,ami hamar meg főnek. Ezt be tartjuk akkor egy nagyon finom ízletes harmonikus levest kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése