Burgonyafözelék (4 fő
részére) Sárközi Ákos séf receptje
Hozzávalók : 50
dkg burgonya – 20 dkg lilaburgonya – 30 dg édesburgonya - 15
dkg póréhagyma – 10 dkg vaj – 1 dl vermut – 2 dl tejszín – 4
db tojás – 2 tk tintahaltinta - só és bors ELKÉSZITÉSE : A
háromféle burgonyát megtisztítjuk ,majd egy kisebb
karalábévájóval apró golyókat vágunk ki a nyers
burgonyákból.Ezeket a golyókat gyöngyöző vízben megpáróljuk.
A maradék fehér burgonyát vékonyan felszeleteljük,majd
körülbelül 2 db burgonya mennyiséget különrakunk , és annyi vizet öntünk hozzá, amennyit ellep. Felforraljuk, majd
hozzákeverjük a tintahaltintát és rögtön melegen turmixoljuk .Ugyanígy teszünk a maradék lila és édesburgonyával,de ezekbe
már nem rakunk tintát.Így három különböző burgonyakrémet kapunk.Minden burgonyakrémet, egy-egy szilikonlapra vékonyan
kikenünk,majd a sütőben 2 órán keresztül szárítjuk alacsony
hőfokon.Ha kellőképpen ropogós,kivesszük a sütőből ,majd
olajban üvegesre sütjük.A póréhagymát megtisztítjuk,megmossuk,majd olvasztott vajon megpároljuk. Ekkor
hozzá adjuk a felszeletelt fehér burgonyát és vermutot. Rózsaborsal
és sóval ízesítjük. Ha az alkohol elpárolgót, felöntjük
vízzel és tejszínnel. Puhára pároljuk,majd turmixoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése