Szegedi Tibor


Minestrone " Nagy Zöldségleves "   ( Olaszország )                                                                                                                                                                                                        Minestrone jelentése pedig „a nagy leves”, amely egy zöldségekkel teli ételre utal.  
Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni.
Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.
Egyik másik alapanyaga még a káposzta, többnyire kelkáposztát használnak hozzá ,de van ahol tésztát is tesznek bele, máshol pedig zöld pestóval dobják fel.Én most így utólag a saját verziómat készitettem el, ami nekem tetszik és csináltam egy saját változatott.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Hozzávalók: 3  sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 kicsi zellergumó a zöldjével, 400 g hámozott paradicsom ( lehet konzerv is ), 400 g paradicsompüré, 1 l zöldség alaplé, só, frissen őrölt bors, bazsalikom, oregano, olívaolaj, kb 4 szelet füstölt bacon,  250 g éjszakára beáztatott bab (fehér, vagy vörös is lehet), kb 4 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej lila hagyma,2 szál új hagyma, 10 dkg parmezán sajt reszelve, 1 csokor friss petrezselyem, ízlés szerint zöld pesto,
levesbetétnek tetszés szerinti apró tészta , esetleg pirítós is készithető
Hozzávalók a tésztához: 1 tojás, 10 dkg liszt
A bacont apró kockákra vágom és az olívaolajon az apróra vágott lila hagymával,új hagymával és fokhagymával meg piritom (üvegesre párolóm), amíg a hagyma puha nem lesz.
Hozzáadom a tetszésre vágott répát,petrezselymet a kockára vágott zellert és a karalábét is (ezt csak félbevágtam) és a bab 2/3 részét. 10 percig pirítom, majd hozzáadom a hámozott paradicsomot, kicsit szétnyomkodom és további 10 percig főzöm így, majd fűszerezem. Mehet bele a paradicsompüré és az alaplé is végül a maradék bab a főzőlevével összepürésítve.
A levesbetéthez a tojásból és a lisztből kb 10 perc gyúrással rugalmas tésztát készítek, majd az alábbi videó szerint formázom fülecske alakúra  így készíts orecchiette tésztát.https://www.youtube.com/watch?v=Sc-dVzIzUBQ
A tésztát a levesben kifőzöm pár perc alatt.Tálaláskor reszelt parmezánnal és pestóval díszítem, aki kér mellé ehet hozzá pirítóst is.A piritóst dörzsölt be jól fokhagymával és úgy készitsd el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése