Szegedi Tibor


      Tavaszi Betyár leves elkészítése 4 személyre     (Saját recept)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Hozzávalók : - kb.50 dkg zöldborsó - 2db sárgarépa - 2db zöldség - egy csokor petrezselyem - kisebb fej karalábé - 1 db levélzellerszár - 10dkg champion gomba - 2 fej kisebb vöröshagyma - 10 dkg vaj vagy olivaolaj - 1 db tojás - kevés liszt - zöldség alaplé vagy víz - só - kevés fehér bors,de jó a fekete bors is - 2-3 db kisebb burgonya                                                                                                                                                                                        Elkészítése : Gyufaszál vékonyra el daraboljuk a karalábét,répát,zellerszárat és zöldséget.A gombát nem kell megpucolni csak megmosni.A gombát fel szeleteljük vékony szeletekre.Piritással szabadulnak fel ugyanis a gombából ígazi íz és illatanyagok.Majd vajon meg pároljuk a zöldborsót, répát, zöldséget,karalábét,zellerszárat és a gombát. Amikor meg pároltuk összetevőket akkor fel öntjük kb.7dl zöldség alaplével vagy vízzel.Előre is elkészithetjük zöldség alaplevet.Fedjük le az edényt ezt hagyjuk össze érni az ízeket. Ízesítjük sóval,borssal. Én a fehér borssal szoktam készíteni,mert sokkal pikánsabb. A levesbetét elkészítése a következő. Fel teszünk 2-3 db burgonyát főni.A két fej vöröshagymát és a petrezselyemmel apróra vágjuk és együtt meg pároljuk vajon vagy olajon.Amikor ez meg van akkor,hagyjuk ki hűlni,közben a meg főt burgonyát össze törjük.Ezután hozzá tesszük a kevés kimért liszthez a burgonyát és a kihűlt petrezselymes hagymát a egy darab tojást,majd sózzuk brossozzuk meg egy kicsit. Kellő vízzel hígítjuk és gombócokat formálunk. A borssal vigyázzunk hogy ne ízesítjük túl a levest és a gombócot,hogy ne vegye át az uralkodó ízt. Ezután ki főzzük a gombócokat,ami hamar meg főnek. Ezt be tartjuk akkor egy nagyon finom ízletes harmonikus levest kapunk.Jó étvágyat kívánok hozzá !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése