Finomság
Skóciából : Cseresznyés Scone 12-15
adag előkészítés: 15 perc Hozzávalók : 450 g ónkelesztős (sütőporos) liszt
(vagy 450g liszt és 2 csapott tk. sütőpor)
1 tk. szódabikarbóna
100 g hideg vaj kockára vágva
2 ek. porcukor
275 ml író
2 ek. tej
2 tk. vaníliakivonat
100 g cseresznye(befőtt)
tejföl és cseresznye vagy eperlekvár
a tálaláshoz 1. Melegítsük a sütött 220 fokosra(légkeveréses
sütőnél 200 fokra, a gázsütőnél pedig 7 fokozatra).Tegyük a
lisztet ½ teáskanál sót,szódabikarbonát és a vajat egy tálba
és keverjük addig kézzel amíg, zsemlemorzsaára nem hasonlít az
elegyre. Adjuk hozzá a cukrot. 2.Gyorsan keverjük hozzá az írót,egy
kevés tejet és a vaníliát,cseresznyét,majd keverjünk lágy
tésztát belőle. Helyezzük át egy belisztezett felületre,nyújtsuk
ki nagyjából 3cm vastagságúra. Szaggassunk belőle 5 cm
átmerőjű darabokat. 3.A kiszaggatott tésztát
helyezzük át finoman belisztezett sütőpapírra. Majd kenjük meg
egy kis tejjel és süssük meg aranybarnára. Lehet hogy merésznek mondanak ,de ehhez a finom édességhez egy
kellemes aromájú édes bort ajánlanák. Lekvárral tálaljuk az
édességet akkor ügyeljünk arra hogy savanykás (száraz) bort legyen és ne
édes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése