Szegedi Tibor


Házi torma készítése

Így készült:
Vettem egy közepes méretű friss tormát.
Előkészítettem az ecetes keveréket: összekevertem bő ½ dl fehérborecetet, ½-2  dl vizet, 2kk sót és 2kk cukrot.
A tormát zöldséghámozóval megpucoltam, és kis darabokra vágtam.
Aprítógépbe tettem (vagy persze reszelni is lehet). Azonnal ráöntöttem az ecetes keveréket. A trükk ezen a ponton van. Az ecet az, ami megállítja azokat a bizonyos enzimeket, amitől a csípősség szabadul fel. A torma erősségének fokozata tehát attól függ, hogy az ecet mikor kerül bele. Minél később, annál erősebb. Ha nagyon erősre akarjuk, akkor először csak a sima vízzel kell ráönteni, az ecetet csak később -3-4 perc után öntjük hozzá.
Az aprítógépben a folyadékkal együtt pürésítem. Darabos lesz. Ha simábbra akarjuk, akkor még több vizet lehet hozzáönteni, ebben az esetben a végén le lehet szűrni.
Szorosan záródó üvegben tároljuk. Ebből nekem 8dkg ecetes torma lett. A hűtőben kb. 2 hónapig őrzi meg a friss ízét.
Opcionálisan hozzá lehet adni egy kiskanálnyi céklalevet, hogy ilyen szép színe legyen. Az íze nem változik. A céklaléhez vagy eltett céklából használok, vagy egy kis friss reszelt céklát kinyomkodok.
Lehet kis majonézzel, vagy tejszínnel lehet lágyítani és ízesíteni.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése