Szegedi Tibor


TÖRÖK LEPÉNYKENYÉR - PIDE 4 személyre (egészségesebb összetevők) 40 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               300 ml víz
1 csomag porélesztő
1 teáskanál cukor (nád)
1,5 teáskanál só (nem finomított, természetes)
0,5 dl olívaolaj (extra szűz)
5 dkg kemény sajt
szezámmag
lenmag
1. tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, az olajat, majd a szárazanyagokat (liszt, só, élesztő, cukor) és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki) 
2. reszeljük le a sajtot és készítsük elő a magvakat
3. ha kész a kelesztés, tegyük a tésztát olajjal kikent tepsire és formázzuk (óvatosan húzzuk az ujjainkkal) tésztát 3-4 cm magas lepény formára
3. a lepény tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal és a magvakkal
4. gyújtsuk be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat) és süssük meg a kenyeret (20-25 perc, tűpróba!)
Praktikák:
- a sajtra szórható kömény, vagy más mag is
- készíthető a tészta apróra vágott aszalt paradicsommal, olíva bogyóval is
- a képen látható kenyér teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly liszt (fele-fele) keverékével készült

                                                                                                                                                                                                                    Ahogy én készítettem az egy kicsit más volt. Sima jó minőségű fehér tisztet használtam kb. 25-30 dkg, kb.1,5dl langyos víz,1 tk. cukrot,3 dkg élesztő és kevés olívaolajat. Egy kis edénybe meleg,langyos vízben élesztőt és cukrot összekeverünk és állni hagyjuk kb. 4-6 percig. Utána ezt bele öntöttem egy tálba hozzá a lisztet az kevés olívaolajat. Ezután összedolgoztam és félre tettem (letakarva) pihenni 50-60 percre. A meg kelt tésztát formára alakítottam (nem szabad neki esni nyújtófával,mert tönkre teszed a tésztát )meg kentem egy kis tojás sárgájával és meg szórtam köménymaggal,majd előmelegíttet ( 200- 220 fokra ) sütőbe helyeztem. Esetleg ha nagyon éget a sütöd akkor egy tetőcserepet vonjál be alufóliával és tedd be a sütőbe az égőfejre. Így nem fog annyira égetni.A pidét feltéttel is meg lehet bolondítani és hasonlítani fog a pizzára.A fenti recept az egy egészségesebb fogás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése