Görög Tzatziki saláta
Hozzávalók 2 adag
- 1 közepes db kígyóuborka
- 6 ek görög joghurt (valódi görög joghurt, kimérve dkg-ra kapni)
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet fehér bors
- 1 lime-ból nyert limelé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csipet kapor (frissen vágott)
- A tzatziki, vagy magyar írásmóddal caciki egy joghurtos-fokhagymás uborkasaláta, amit Görögországban és Törökországban előszeretettel fogyasztanak. Előételként, salátaként is kitűnő, és egyben az eredeti görög gyros kihagyhatatlan ízesítője.
- Egy tál fölött, sűrű lyukú szűrőben vagy vászonkendőben hagyd a joghurtot lecsöpögni legalább 3 órán át, de még jobb egy egész éjszaka.
A tzatzikihoz a legjobb görög joghurtot használni. Ez sokkal sűrűbb, magasabb zsírtartalmú, mint amit itthon vagy más országokban általában fogyasztunk. Ha nem találsz ilyet, akkor natúr joghurtot dúsíts kb. 10-15% zsíros tejszínnel.
Elkészítése :
- Közepes nagyságú reszelőn lereszeljük a hámozatlan uborkákat egy tálba. Természetesen előtte alaposan megmossuk és megtöröljük szárazra. Soha nem sózom előre. A vitamin az uborka levében is van, és aki így készíti, akár másnap is fogyaszthatja, mert nem lesz híg leveses. Arra ügyeljünk azért, hogy vékony uborkát, ne magosat, ducit válasszunk vásárláskor.
- Ezután elkészítjük az öntetet: a joghurtot egy másik tálban habverővel elkeverjük, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük a fokhagymát, és hozzákeverjük. Őrölt borssal és sóval ízesítjük, majd a kaprot beleszórjuk, és a citromlével pikánssá tesszük. Ráöntjük az uborkára, és kanállal összekeverjük az egészet.
- Behűtjük, és tálkákban sült hús mellé, vagy friss zöldségekhez mártogatósként kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése