Szegedi Tibor


Flambírozás                                                                                                             Flambirozás: Húsok főzésekor, édességek, szeszes italok tálalásakor alkalmazott pörköléses eljárás, mely lángoló égetett szeszes itallal történik... A húsokat az elkészítésük kezdetén vagy befejezésekor, egyes receptek előírása szerint az étel készítése közben flambírozzuk.
A flambírozás szabályai
A flambírozás üzembiztos módja, hogy merőkanálban vagy evőkanálban gázláng felett melegítjük az alkoholt, majd a kanalat kissé megdöntve meggyújtjuk, s az ételre öntjük.
Ha nyílt tűzön, serpenyőben flambírozunk, akkor az alkoholt a forró ételre öntsük, s azzal együtt hevítsük fel, majd a serpenyőt döntsük meg, hogy a láng belekapjon az alkoholgőzbe.
Gyufát ne használjunk, mert kellemetlen szaga lesz az ételnek!
Villanytűzhelyen főzve égő papírfidibusszal vagy hurkapálcával gyújtsuk meg az ételre öntött alkoholt.
Mindez meglehetős óvatosságot kíván, mert a láng hirtelen magasra csaphat.
Valamennyi serpenyőben készült étel flambírozható.
A flambírozást nemcsak az ételek készítése közben, hanem az édességek és húsok tálalásakor is alkalmazhatjuk. A lángoló szesz különleges ízt kölcsönöz az ételnek és szép látványt nyújt.
A flambírozáshoz legalább 40%-os alkoholt használjunk, mely lehet vodka, rum, whisky, konyak stb.
A húsételekre semleges szeszt öntsünk, az édesekre elsősorban rumot, konyakot, vagy gyümölcsös édességek esetén az adott gyümölcsből készült pálinkát. Fontos, hogy az étel jellegének megfelelő alkoholt válasszunk.
Csak forró ételre öntsük az alkoholt, és mindig felforrósítva, s az alkoholt is melegítsük fel egy kicsit mielőtt meggyújtanánk.
Ha az asztalnál tányéron flambírozunk a szeszt egy merőkanálba töltsük, majd felhevítés után meggyújtva öntsük rá az ételre.
Mindig nagy, lapos serpenyőt használjunk, hogy a lángok minél több oxigét kapjanak, mert minél hosszabb ideig égnek, annál több alkohol távozik.
Ha az utolsó láng is kialudt, azonnal tálaljuk az ételt.

TIPPEK, FORTÉLYOK

Mi a trükkje a flambírozásnak?
Üzembiztosan flambírozhatunk, ha az ételhez szánt alkoholt nyílt lángon, merőkanálban melegítjük, majd a kanalat megdöntve begyújtjuk az alkohol gőzét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése