Raszkolnyik leves
Elkészitése:
Minden orosz levesek koronázatlan
királya, pardon, cárja, a raszkolnyik leves. Ezt épp úgy
készítjük el, mint a szoljankát, csak belefőzünk még egy
szépen tisztított, fölszabdalt disznóvesét. Az igazi
raszkolnyiknak két alapföltétele van. Az egyik, hogy fogyasztása
előtti este másfél, de inkább két liter vodkát
elmaradhatatlanul meg kell innunk, a másik, hogy a raszkolnyikhoz bő
vizzel áztassuk, mossuk ki a vesét - másfél liter alaplé esetén
nagyon alaposan, két liter fennforgása mellett pedig mégiscsak
valamennyire.
Raszkolnyik leves vesével
Hozzávalók: 25 dkg marhavese, 5
zsír, 5 dkg sóska, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg
póréhagyma, 25 dkg burgonya, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg sós
uborka, 1,5 dl tejfel, 2,5 g bors, 1 db babérlevél.
Elkészítése: A megtisztított
és összevágott vesét 1,5 l vízben 1 óra hosszat főzzük. A
megtisztított vöröshagymát apróra, a zöldséget pedig metéltre
vágjuk, és zsírban aranysárgára pirítjuk. Ezután a sós
uborkát felszeleteljük, a burgonyát metéltre vágjuk, hozzáadjuk
a babérlevelet, a borsot, az egészet felengedjük a leszűrt
húslével, és 25-30 percig főzzük. Hogy jobb íze legyen, a főzés
befejezése előtt 5-10 perccel szűrt sós uborkalevet és metéltre
vágott sóskát is tehetünk bele. Tálalásnál beletesszük a
tejfölt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése