Szegedi Tibor


2018. február 9., péntek

Részlet A Magyar Konyha 2018.02. számából .......................                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   AZ  ÚJ  FRANCIA  KIÁLTVÁNYA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1.Főzz egyszerűen.Csak kulináris szempontból indokolt technikát használj.Hatásvadászat helyett az ízek elmélyítésére törekedj.                                    2.Semmit sem szabad túlkészíteni.A húsokat,halakat, zöldségeket a lehető legrövidebb idő alatt kell megfőzni vagy megsütni.A porhanyóság kultuszánál fontosabb az íz.                                                                                                                  3.Az új konyha a piac konyhája .Csak friss, szezonális alapanyagokból dolgozz.      4. Korlátozd az étlap kínálatát.Nem kötelezőek a klasszikus  fogások.                         5. Ne akarj mindenáron újítani.Mellőzd az öncélú látványosságokat.                        6. De keresd új célszerű konyhai technológiákat.                                                             7. Mellőzd a pácolást, a klopfolást az alapanyagokat frissen  dolgozd fel.                   8. Kerüld a lisztes, ízsemlegesítő hatású sűrítést, a nehéz   mártásokat a hosszú tartósításokat.                                                                                                                          9. Főzz könnyű, egészséges ételeket.                                                                                   10. Légy kreatív.Fedezz fel új fűszerereket, használj mindent ami  friss és finom.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        A Bár a francia konyha egyeduralmának - úgy tűnik - vége ( a világ legjobb ötven éttermének legújabb listáján mindössze öt francia szerepel ) ,korai volna eltemetni a gall gasztronómiát.Sőt ! A hozzáértők szerint a világ kuliáriáját továbbra is két konyha határozza meg : a kínai és francia .Ennek oka lehet az lehet , hogy a francia konyha nem azonos a haute cuisine-nel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése