Szegedi Tibor


2017. június 2., péntek

Fehéliszt helyetesitők                                                                                        Amiket most ajánlok, azok nem gluténmentesek ugyan, de a hagyományos finomított búza fehér lisztnél bármelyik jobb.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Durumliszt
A durumbúza nevű búzafajtából készül. Elsősorban száraztészta készül belőle. Magas fehérjetartalma miatt a tészta gyártásánál egyáltalán nem tesznek bele tojást.
Magas fehérjetartalmú, de rosttartalma nem kiemelkedő. A benne lévő keményítőt (amilóz) csak lassan tudja lebontani a szervezetünk, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Ezért ideális választás lehet cukorbetegek számára.

Teljes kiőrlésű liszt
Nincs finomra őrölve, így tartalmazza a búzaszemek magas tápértékű héját, a csírát és korpát is, mivel a búzaszemeket nem hántolják le. Magasabb az élelmi rost-, fehérje-, ásványi anyag- és vitamintartalma a finomított termékekkel szemben. Főleg kenyér és pizza sütéséhez ajánlott.
Grahamliszt
Nagyon hasonlít a teljes kiőrlésű liszthez, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség csupán annyi, hogy ennek nagyobb a szemcsemérete, így lassabb a felszívódása, így később lehet tőle megéhezni. A vércukorszintet szintén lassan emeli meg, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, persze csak módjával.
Tönkölyliszt
Magas a fehérje-, ásványi anyag-, valamint vitamintartalma, ezzel kiemelkedik a többi liszt közül. A tönkölybúzalisztből ízletesebb, tovább eltartható kenyerek süthetők. Bármely búzalisztből készült étel elkészítéséhez tökéletes választás. Természetesen a tönkölybúzából is létezik teljes kiőrlésű változat.
Rozsliszt
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet leginkább kenyérsütéshez használják. Növeli a fizikai erőnlétet, vitalizáló, immunerősítő hatású. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Sikértartalma alacsony, ezért célszerű más lisztekkel keverni.Zabliszt
Rostban és vitaminokban gazdag, de szénhidrátban szegény. Jelentős az E-vitamin-tartalma is. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fehérjében és zsírban gazdag, lassabban szívódik fel, így cukorbeteg és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. Kiváló béta-glükán-forrás, ami egyfajta élelmi rost, amely elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését, az immunrendszer megfelelő működését. Sőt, segítheti a fogyókúrát is. Jól alkalmazható az ételek sűrítéséhez és sütemények készítéséhez.
Hajdinaliszt 

Az utóbbi időben a reformkonyha újra felfedezte ezt a lisztfajtát. Könnyen emészthető, és szervezetünknek fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Jelentős a lecitintartalma. Erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és az érrendszert. Gluténmentes liszt. Sötét és világos változatban kapható. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását készíthetünk belőle.
Kukoricaliszt
Szintén gluténmentes. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Szénhidráttartalma magas. Kiváló krémlevesekhez, mártások sűrítéséhez, galuskához, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül a híres népi étel, a puliszka. Édes süteményekhez is jól használható, csak arra vigyázzunk, hogy friss legyen. Az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.
Rizsliszt
Barna- és fehérrizsből is készülhet, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez érdemes más lisztekkel keverni. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de palacsinta, galuska, krémleves is készülhet belőle. Édes tésztákhoz is remek, de szószokat is sűríthetünk vele. Nagy előnye, hogy sütés során nincs szükség hozzá tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők is fogyaszthatják.
Burgonyaliszt
Szárított burgonya lereszelésével készítik, szintén gluténmentes. Ha sütésre használjuk, ezt is általában más lisztekkel érdemes keverni. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése