Szegedi Tibor


2019. február 19., kedd

RÉSZLET A MAGYAR KONYHA 2019.01.02- SZÁMÁBÓL ……………………                       SZÁZ ÉVE SZÜLETET ADY ENDRE „A költő, aki heringet szerette.1908-ban Jolán napja volt, éppen – így hívták nevelőanyámat – amikor Ady Endre is betoppant. Nem tudom a névnapról, üres kézzel érkeztem, s ezért nagy zavarban volt. Egy idő után aztán észrevétlen kiment a szobából, s kisvártatva egy papírral a kezében érkezett vissza. Azon nyomban fel is olvasta a névnapi köszöntőt. A legnagyobb ünnepségre amire emlékszem 25. házassági évfordulója volt. Az Ides nagy igyekezettel segédkezett a rengeteg vendég ellátásában. A mulatozás sokáig elhúzódott, s a kivételes alkalomra való tekintettel én is felmentést kaptam a kötelező esti lefekvés alól. Már hajnalodott, amikor elcsendesült a ház, és lefekvés előtt Ady nénivel együtt álltunk az ablaknál, hogy megcsodáljuk a napfelkelte ritka élményét. Átölelte a vállamat, és még most is hallom, hogy egy kicsit sírásra hajló hangon Bandikájáról beszélt, aki már nem lehet közöttünk. Ady néni a mi konyhánkban jól feltalálta magát, bizonyára otthon is jó háziasszony volt. Engem is nagyon szeretett és nem kellett sokáig kérlelnem, ha meg érkezett, hogy süssön nekem almás pitét. Ez volt a kedvencem. Izét még most is fel tudom idézni. Külön gyönyörűség volt, hogy megengedte adogassam a nyújtófát, és megtörhettem a cukrot. A segítségért aztán sok-sok puszit kaptam tőle.
ADY NÉNI SZINTE SZABADKOZVA KÉRDEZTE : Jolánkám, ugye van egy kis jó hideg söröd a pincében.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     ADY NÉNI IDEÁLIS ALMÁS PITÉJE                                                                                                  Tészta                                                                                                   Hozzávalók: - 48 dkg liszt – 20 dkg vaj – 4 db tojássárgája – ½ sütőpor – egy kevés tejföl – egy késhegyi só                                                                                    Töltelék                                                                                         Hozzávalók: - 1,5 kg alma – 1-2 ek cukor – ½ citrom                                              HAB  Hozzávalók: - 4 db tojásfehérje – 20 dkg cukor 5 dkg darált -  dió                                                                                                                                                                              Elkészítése: Az almát cukorral pépé főzzük és bele reszeljük a fél citrom héját,nem árt ha egy napig áll. A tésztához valókat összegyúrjuk és a felével ki bélelünk egy tepsit úgy, hogy egy kis pereme legyen. Beleönjük az almapürét és langyos sütőben megsütjük, inkább csak szárítjuk. Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, lassan hozzá keverjük a porcukrot. Ha a tészta megsült a sütőből kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk. Az almapürét beborítjuk tojásfehérjével, megszórjuk darált dióval, ráterítjük a tészta vékonyra kinyújtott másik felét.Villával megszurkáljuk és visszatolva a sütőbe,készre sütjük.                                                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése