RÉSZLET
A MAGYAR KONYHA 2019.01.02- SZÁMÁBÓL …………………… SZÁZ ÉVE SZÜLETET ADY ENDRE „A költő, aki heringet
szerette. „1908-ban
Jolán napja volt, éppen – így hívták nevelőanyámat – amikor Ady Endre is
betoppant. Nem tudom a névnapról, üres kézzel érkeztem, s ezért nagy zavarban
volt. Egy idő után aztán észrevétlen kiment a szobából, s kisvártatva egy
papírral a kezében érkezett vissza. Azon nyomban fel is olvasta a névnapi
köszöntőt. A legnagyobb ünnepségre amire emlékszem 25. házassági évfordulója
volt. Az Ides nagy igyekezettel segédkezett a rengeteg vendég ellátásában. A
mulatozás sokáig elhúzódott, s a kivételes alkalomra való tekintettel én is
felmentést kaptam a kötelező esti lefekvés alól. Már hajnalodott, amikor
elcsendesült a ház, és lefekvés előtt Ady nénivel együtt álltunk az ablaknál,
hogy megcsodáljuk a napfelkelte ritka élményét. Átölelte a vállamat, és még
most is hallom, hogy egy kicsit sírásra hajló hangon Bandikájáról beszélt, aki
már nem lehet közöttünk. Ady néni a mi konyhánkban jól feltalálta magát,
bizonyára otthon is jó háziasszony volt. Engem is nagyon szeretett és nem
kellett sokáig kérlelnem, ha meg érkezett, hogy süssön nekem almás pitét. Ez
volt a kedvencem. Izét még most is fel tudom idézni. Külön gyönyörűség volt, hogy
megengedte adogassam a nyújtófát, és megtörhettem a cukrot. A segítségért aztán
sok-sok puszit kaptam tőle.
ADY NÉNI SZINTE SZABADKOZVA KÉRDEZTE : Jolánkám, ugye van egy
kis jó hideg söröd a pincében. ADY NÉNI IDEÁLIS ALMÁS PITÉJE Tészta
Hozzávalók: - 48 dkg
liszt – 20 dkg vaj – 4 db tojássárgája – ½ sütőpor – egy kevés tejföl – egy
késhegyi só Töltelék
Hozzávalók: - 1,5
kg alma – 1-2 ek cukor – ½ citrom HAB Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje – 20 dkg cukor 5 dkg darált - dió Elkészítése: Az almát cukorral pépé főzzük és bele reszeljük a fél citrom héját,nem árt ha egy napig áll. A
tésztához valókat összegyúrjuk és a felével ki bélelünk egy tepsit úgy, hogy
egy kis pereme legyen. Beleönjük az almapürét és langyos sütőben megsütjük,
inkább csak szárítjuk. Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, lassan
hozzá keverjük a porcukrot. Ha a tészta megsült a sütőből kivesszük, kicsit
hűlni hagyjuk. Az almapürét beborítjuk tojásfehérjével, megszórjuk darált
dióval, ráterítjük a tészta vékonyra kinyújtott másik felét.Villával megszurkáljuk és visszatolva a sütőbe,készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése