Szegedi Tibor


2017. február 19., vasárnap


Tökéletes házi félbarna kenyér

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           STREET KITCHEN OLDALÁRÓL     Zé-féle sörös félbarna kenyér

Hozzávalók:
A kovászhoz:
  • 100 g teljeskiőrlésű rozsliszt
  • 50 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
  • 1 tk méz
  • 10 g élesztő
  • 150 g sör (Staropramen)
A kenyérhez:
  • kovász
  • 300 g sör
  • 1 kvk olívaolaj
  • 3 kvk só
  • 1 kvk méz
  • 10 g élesztő
  • 400 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
  • 100 g graham liszt
  • 100 g BL80 liszt
  • 20 g dióbél
  • 20 g napraforgómag
  • 20 g tökmag
  • 20 g szezámmag
  • 1 cs. mk. köménymag
  • 10 g mák                                                                                                                                                                                                                                                A kovászhoz alaposan összekeverjük a rozslisztet, fehérlisztet, élesztőt, mézet és sört és lefedve egy napot hűtőben pihentetjük.
    Egy keverőtálba tesszük a kovászt, a sört, az olívaolajat, a sót, a mézet, az élesztőt, a liszteket és a magokat. Kb. 20 perc alatt összedagasztjuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük a tálban. Ezután egy vágódeszkán megformázzuk és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. Lefedjük és egy órán át ismét kelesztjük. Egy ecsettel kissé bevizezzük a tetejét, enyhén megszórjuk graham liszttel, egy éles késsel bevágjuk a tetejét. Először 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon fél órát sütjük. A sütőből kivéve egy ecset segítségével kissé bevizezzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése