Szegedi Tibor


2017. február 25., szombat

     Görög Tzatziki saláta                                                                                                 

Hozzávalók  2 adag

  • 1 közepes db kígyóuborka
  • 6 ek görög joghurt (valódi görög joghurt, kimérve dkg-ra kapni)
  • 1 kávéskanál 
  • 1 csipet fehér bors
  • 1 lime-ból nyert limelé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet kapor (frissen vágott)                                                                                                                                                                                                                                                                              A tzatziki, vagy magyar írásmóddal caciki egy joghurtos-fokhagymás uborkasaláta, amit Görögországban és Törökországban előszeretettel fogyasztanak. Előételként, salátaként is kitűnő, és egyben az eredeti görög gyros kihagyhatatlan ízesítője.                                                                                                                                                                                                                                  
  • Egy tál fölött, sűrű lyukú szűrőben vagy vászonkendőben hagyd a joghurtot lecsöpögni legalább 3 órán át, de még jobb egy egész éjszaka.
  • A tzatzikihoz a legjobb görög joghurtot használni. Ez sokkal sűrűbb, magasabb zsírtartalmú, mint amit itthon vagy más országokban általában fogyasztunk. Ha nem találsz ilyet, akkor natúr joghurtot dúsíts kb. 10-15% zsíros tejszínnel.                                                                                                                                                                                               
    1. Közepes nagyságú reszelőn lereszeljük a hámozatlan uborkákat egy tálba. Természetesen előtte alaposan megmossuk és megtöröljük szárazra. Soha nem sózom előre. A vitamin az uborka levében is van, és aki így készíti, akár másnap is fogyaszthatja, mert nem lesz híg leveses. Arra ügyeljünk azért, hogy vékony uborkát, ne magosat, ducit válasszunk vásárláskor.
    2. Ezután elkészítjük az öntetet: a joghurtot egy másik tálban habverővel elkeverjük, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük a fokhagymát, és hozzákeverjük. Őrölt borssal és sóval ízesítjük, majd a kaprot beleszórjuk, és a citromlével pikánssá tesszük. Ráöntjük az uborkára, és kanállal összekeverjük az egészet.
    3. Behűtjük, és tálkákban sült hús mellé, vagy friss zöldségekhez mártogatósként kínáljuk.
                                                                                                                                                                                                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése