Szegedi Tibor


2018. március 10., szombat

Receptek  a Magyar konyha 2018 januári számából ..................                                                                                                                        Balti  chole - csicseriborsó                 Hozzávalók : 2 csésze beáztatott és megfőtt csicseriborsó - 1tk fokhagymakrém -  1/2  tk csilipehely - 2 tk összetört koriandermag - 1/2 csésze paradicsom ( zöld csili ízlés szerint ) - 1 tk friss koriander - citromlé - 1 tk garam masala - 1 tk friss görögszénalevél - 2 tk ghi (tisztított vaj ) vagy vaj - só                                                                                                                                                                                                                                                                  Elkészítése : A vajban meg futtatjuk a fokhagymakrémet, hozzáadjuk az összetört száraz fűszereket és fél percig pirítjuk.Hozzáadjuk a paradicsomot ,zöld csilit és a korianderlevelek felét.Beletesszük a csicseriborsót és 5 percig főzzük .Sózzuk, citromlével , garam masalával és görögszénával ízesítjük.Friss korianderlevéllel díszítjük, rizzsel tálaljuk.                                                                                                                             Köményes rizs (Jeera)                                                                                                         Hozzávalók : 1 csésze bamasti  rízs - 2 csésze víz - 1 tk ghí vagy vaj - 1tk kömény  - 1db babérlevél - 1tk só - korianderlevél díszítéshez                                                                                                                                                                                                                                                                   Elkészítése : Áztassuk be 30 percre a bamasti rizst,majd addig öblítsük, amíg tiszta lesz alatta a víz és tegyük félre.A vajban pirítsuk meg a köményt,adjuk hozzá a babérlevelet  és pároljuk néhány percig.Adjuk hozzá a rizst és óvatos kevergetés mellett pirítsuk  néhány percig.Öntsük hozzá a vizet,sózzuk és nagyon alacsony lángon 20 percig pároljuk.


INDIAI Vajas csirke                                                                                              Hozzávalók : 50 dkg csirkemell vagy comb - 5 dl joghurt - 1 tk fokhagymakrém -  1tk reszelt gyömbér - 1tk piros csilipor - só                                                                                                          MÁRTÁS                                                                                                         Hozzávalók : 175 g vaj - 1/2 tk köménymag - 50 dkg paradicsompüré - 1/2 tk cukor - 1tk piros csilipor - 1dl tejszín - 4 db zöld chili felkarikázva - 1/2 tk görögszénalevél felkarikázva                                                                                                                                                           ELKÉSZITÉSE :                                                                                                       A vaj felét serpenyőben felmelegítjük , hozzáadjuk a paradicsompürét, és 2-3 percig forraljuk.Hozzáadjuk a köményt a csiliport, a cukrot és a sót.Jól összekevertjük. Beletesszük a félig kész csirkét, hozzáadjuk a tejszínt, a zöld csilit és a görögszénát .3 - 4 percig pároljuk, amig a csirke el nem készül.Rizzsel vagy naankenyérrel tálaljuk.              




 Bárányjalfezli                                                                                                                                                                                                                                                                            Hozzávalók : 70 dkg főtt bárány kockára vágva - 5tk kanál ghí vagy vaj - 1tk kurkuma - 2tk fokhagymakrém - 2 tk gyömbérpor - 1 tk kömény - 1 tk korianderpor - 1 tk fahéj - 1 apróra vágott hagyma - '/2 -'/2 db zöld és piros kaliforniai paprika apróra vágva - 5 db apróra vágott paradicsom.
ELKÉSZITÉSE :                                                                                                                   Wokban vagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat,tegyük bele a kurkumát, és fél percig pirítjuk. Amikor a vaj sötétedni kezd , adjuk hozzá a fűszereket, a hagymát,paprikát és paradicsomot, majd majd folyamatosan keverve néhány percig főzzük.Hozzáadjuk a bárányhúst, átmelegítjük. Rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk.                                                                                                                                                                                                                Pualo sáfrányos rizs                                                                                                 Hozzávalók : 1 csésze rizs - 2 csésze víz - 1/2 dl olívaolaj - 1/2 csésze apróra vágott hagyma ,fokhagyma,babérlevél,kardamom,fahéj,szegfüszeg ízlés szerint - 1 adag sáfrány kevés vízben elkeverve - só                                                                                                                                                                                                                                 

ELKÉSZITÉSE :                                                                                         Olajon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a kardamommot, a fahéjat, a babérlevelet és a szegfűszeget, és pirítsuk addig , amíg a hagyma aranybarna lesz.Adjuk hozzá a rizst,sózzuk és 10 - 15 percig pirítsuk .Közben forraljuk fel a vizet  tegyük bel a rizst, keverjük meg és 5  percig forraljuk.Takarjuk le és 30 percig hagyjuk állni.Adjuk hozzá a sáfrányt.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése