Szegedi Tibor


2018. március 6., kedd

Válogatás szakácskönyvekből .............................    Aki ismeri Selmeczi Tibort annak nem kell bemutatni ki ő .Nagy humorista ,de emellett  főzni is tud.                                                                                                                                                  Szórakoztató olvasmány? Szakácskönyv? Mind a kettő. Egy átlagos magyar konyhamalac megfigyelései a huszadik századból. Már apró gyermekkoromban szerettem enni, az ivásra jóval később, olyan kilencéves koromban szoktam rá, amikor a debreceni színház klubjában Király bácsi pici borocskával megbolondította málnaszörpömet. Annyira ízlett nekem ez a különleges ital, hogy csak komoly akaraterővel tudtam odáig eljutni, hogy ma már egyáltalán nem iszom málnát. A különleges ételeket is imádtam. Szerencsére anyám csodálatosan főzött, ha folyamatos rohanásai közepette éppen nem égette oda az ételt. Így nálam bejött a vicc, amikor az ifjú férj először csak hitvese lekozmált főzelékét dicséri meg, ez pont olyan finom, ahogy szegény anyám főzte . Viszont az ötvenes-hatvanas évek általános szegénységében anyám mellett megtanultam, hogyan kell az unalmas ételeket feljavítani. Ezért aztán számomra még egy üzemi konyha egyhangúsága sem gond, a betűtészta levest is fel tudom turbózni emberi fogyasztásra, vagy ha nincs otthon semmi, akkor abból a semmiből is képes vagyok meleg ételt varázsolni. Ettem belföldön és külföldön, kisvárosban, nagyvárosban, falun, hegyen, vízen, levegőben, nyitott szemmel és nyitott szájjal jártam a világot. Ha valami különleges finomra leltem, annak receptjét és hangulatát mindig megpróbáltam magammal hozni. Ezeket az ízeket és hangulatokat kínálja ez a könyv, kiegészítve azokkal az apróbb csetlésekkel, botlásokkal, amik a főzés velejárói, különösen akkor, hogyha férfi otthon a főszakács. Megjegyzem, ügyetlenségünk ellenére jobban illünk a konyhába, mint az asszonyok, hiszen folyamatosan szeretünk kóstolgatni és nem tekintjük a főzést mindennapi robotnak. Viszont kell nekünk a lelkes közönség, a feleség elismerése, különben könnyen szegre akasztjuk a fakanalat. Nem véletlen, hogy a többnyire girhes agglegények sohasem főznek, ellentétben a házas férfiakkal, akik még pocakot is növesztenek. Magyarázat: az agglegény hazamegy, benéz a jégszekrénybe, látja, semmi érdekes, megy az ágyhoz és lefekszik aludni. A házasember hazamegy, odalép az ágyhoz, látja, semmi érdekes, kimegy a jégszekrényhez és megvacsorázik.
                                                                                                                                                                                                                                     
A gombák és vadnövények (bodza, berkenye, áfonya, homoktövis, málna stb.) az erdő illatos ajándékai. Őszi sétáink során mi magunk is szedhetjük őket vagy a piacon vásárolhatjuk meg. Mindenképpen különleges kincsei konyhánknak. Használhatjuk befőzve vagy másképp tartósítva, mindennapok gyors ételeként vagy különleges alkalmak ínyencségeként. A könyvből rengeteg praktikus konyhai ismeretet szerezhetünk és új ízeket is kipróbálhatunk.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
"Az Erdélyi konyha - Kolozsvári szakácskönyv igazi gasztrotörténeti érdekesség, egyben ma is jól használható szakácskönyv. Az eredetileg a századforduló után megjelent kötet egy változatos, gazdag konyhakultúrájú világba vezeti a gasztronómia iránt érdeklődőket és a főzni szerető közönséget. A magyar konyhán belül csekély a regionális eltérés, az egyetlen kivétel Erdély, amely - az ott lakó különböző nemzetiségeknek is köszönhetően - mindig is kitűnt sokszínűségével. Sok elfeledett étel mellett a könyvben megtaláljuk többek között a kürtős kalács receptjét, melyet először Erdélyben jegyeztek le, külön fejezetet kap a puliszkafőzés, a töltött káposzta szerepét pedig jól mutatja, hogy ennek a leghosszabb, legalaposabb a receptleírása.
A könyv szerkesztése során megtartottuk az eredeti nyelvezetet, csak a helyesírást igazítottuk a maihoz a könnyebb használhatóság érdekében. A régies vagy tájnyelvi szavak megértését pedig egy szótár segíti. Az Erdélyi konyha - Kolozsvári szakácskönyv az Alinea Kiadó régi szakácskönyveket bemutató sorozatában jelenik meg, követve a Cziffray István Magyar Nemzeti Szakácskönyvét, Németh Zsuzsána Magyar szakácskönyvét és Simai Kristóf Körmöcbányán lejegyzett XVIII. század végi kéziratos szakácskönyvének első nyomtatott kiadását."                 
                                                                                                                                                                                                                                      


    Ha a legközelebbi bulidon te is szeretnéd meglepni a barátaidat magad sütötte pikáns muffionokkal vagy minden jóval megtöltött tortilla tekercsekkel, esetleg szeretnéd egy finom reggelivel vagy vacsorával kényeztetni a családodat, vagy akár csak egy kiadós szendvicset készíteni magadnak a másnapi nagyszünetre - eljött a te időd! Hello Kitty kedvenc receptjei nemcsak egészségesek, de garantáltan ízleni fognak, és biztosan megtalálod közöttük a legjobbat minden alkalomra.
                 
                                                                                                                                                         A könyveket a bookline.hu oldalon megtalálhatjátok.                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése