Szegedi Tibor


2017. március 15., szerda

Magyar Konyha oldaláról .....         
                                                                                                                                        

Litauszki Zsolt receptje            

Eredeti tom ka gai

A nyugati világ ázsiai vendéglői csirkealaplével és a gyorsan megfövő csirkemellel készítik, de otthon érdemes kipróbálni az eredeti, lassú tűzön, egész csirkéből készült változatot. Ez egy lehetséges elkészítési mód.
HOZZÁVALÓK:
  • 1 db csirke, a szokásosnál kisebb méretűre feldarabolva
  • 30 dkg laska vagy csiperke (elhagyható)
  • 2 db citromnád
  • néhány db friss piros thai chili, feldarabolva
  • 1 db kb. 5 cm-es galangáldarab meghámozva, vékony karikákra vágva
  • 4-5 db friss kaffir lime levél, darabokra tépve
  • néhány db lime
  • 1 db konzerv kókusztej tetejéről lefölözött tejszín
  • 2-3 ek halszósz aprított korianderzöld (cilantro vagy culantro) a tálaláshoz
ELKÉSZÍTÉSE:
Bárddal vagy nagy konyhakéssel a csirkemelleket keresztben 4, az alsó- és felsőcombokat 2-2 darabra vágjuk. A feldarabolt csirkét annyi vízzel, amennyi ellepi, és 2-3 ek halszósszal egy lábasban feltesszük, lassú tűzön 40-50 percig majdnem puhára főzzük. Az elpárolgott vizet pótolgatni kell. Hozzátesszük a galangált, a citromnádat (kb. 3 cmes darabokra vágva, húsverővel megütögetve) és a lime-leveleket – esetleg drótkosárban, hogy a thai szokásokkal ellentétben el tudjuk távolítani őket. 10 perc főzés után belekeverjük a kókusztej sűrejét (ízlés szerint a levéből is), és óvatosan felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ha nem elég sós, tegyünk bele még halszószt, majd annyi lime-levet, hogy kellően savanykás legyen (kezdhetjük két lime levével). Ízlés vagy tűrőképesség szerint chilivel és korianderzölddel tálaljuk. Thaiföldön nem annyira levesként, inkább rizzsel, előételként fogyasztják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése