Almás édeskömény saláta
Íz-gazdag, üde, friss, ropogós, egészséges! Kell ennél több, szerintem nem . Hozzávalók:
Elkészítés:
Éles késsel szeleteljük fel nagyon vékonyra az édesköményt, majd tegyük egy nagy salátás tálba. A zellerről húzzuk le a szálkás héjat, vágjuk azt is vékony szeletekre, tegyünk ugyanígy az almával. Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük le a citromlével, adjunk hozzá ízlés szerint olíva olajat, sózzuk, borsozzuk, és keverjük át alaposan a salátát. Hűtőszekrényben érleljük néhány órán át. Felhasználása
:
A
Földközi-tenger mellett számos országban (Franciaországban,
Bulgáriában) nagy területen folyik a termesztése. Hazánkban is
termesztik.A termés kellemes illatú, édeskés, kissé csípős
ízű. Egyes indiai fajták illóolaj-összetétele jellegzetes, mert
nem tartalmaznak anetolt. Tárolni csak egészben szabad, mert még
így is gyorsan csökken az illóolaj-tartalma, 2-5% illóolajon
kívül sok zsíros olaj, fehérje és cukor van a termésekben. Az
illóolaj legnagyobb részét (fajtától függően 60—90%-át) az
anetol alkotja. A var. dulce-ban 10-30%-kal több található, mint a
var. vulgare-ban. Az anetolon kívül még metilkavikol és fenchon
az illóolaj főbb ösz-szetevői. Nemcsak a termés, hanem az egész
növény tartalmaz illóolajat, pl. a gyökérben 0,6%, a szárban és
a levélben 1-1,5% található.
A
gyógyászatban köhögés elleni, görcsoldó és étvágyjavító
hatását érvényesítik. Különösen a gyermekgyógyászatban
ismert görcsoldó teaként. Sok helyen az illata miatt vadánizsnak
is nevezik. Egyes gyógyító könyvekben szemerősítő hatásáról
is írnak. Illóolaját a likőr- és kozmetikai ipar hasznosítja. A
termés a háztartásban is közkedvelt fűszer, süteményeken kívül
saláták, főzelékek, halételek ízesítője. Erős aromája
(illóolajtartalma) miatt jól záródó dobozban tároljuk. Info:Terebess.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése