Szegedi Tibor


2017. május 24., szerda

Almás édeskömény saláta

Íz-gazdag, üde, friss, ropogós, egészséges! Kell ennél több, szerintem nem .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hozzávalók:
2 édeskömény gumó
2 db szárzeller
1 db zöld alma
fél citrom leve
extra szűz olívaolaj

bors
Elkészítés:
Éles késsel szeleteljük fel nagyon vékonyra az édesköményt, majd tegyük egy nagy salátás tálba. A zellerről húzzuk le a szálkás héjat, vágjuk azt is vékony szeletekre, tegyünk ugyanígy az almával. Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük le a citromlével, adjunk hozzá ízlés szerint olíva olajat, sózzuk, borsozzuk, és keverjük át alaposan a salátát. Hűtőszekrényben érleljük néhány órán át.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Felhasználása :
A Földközi-tenger mellett számos országban (Franciaországban, Bulgáriában) nagy területen folyik a termesztése. Hazánkban is termesztik.A termés kellemes illatú, édeskés, kissé csípős ízű. Egyes indiai fajták illóolaj-összetétele jellegzetes, mert nem tartalmaznak anetolt. Tárolni csak egészben szabad, mert még így is gyorsan csökken az illóolaj-tartalma, 2-5% illóolajon kívül sok zsíros olaj, fehérje és cukor van a termésekben. Az illóolaj legnagyobb részét (fajtától függően 60—90%-át) az anetol alkotja. A var. dulce-ban 10-30%-kal több található, mint a var. vulgare-ban. Az anetolon kívül még metilkavikol és fenchon az illóolaj főbb ösz-szetevői. Nemcsak a termés, hanem az egész növény tartalmaz illóolajat, pl. a gyökérben 0,6%, a szárban és a levélben 1-1,5% található.
A gyógyászatban köhögés elleni, görcsoldó és étvágyjavító hatását érvényesítik. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó teaként. Sok helyen az illata miatt vadánizsnak is nevezik. Egyes gyógyító könyvekben szemerősítő hatásáról is írnak. Illóolaját a likőr- és kozmetikai ipar hasznosítja. A termés a háztartásban is közkedvelt fűszer, süteményeken kívül saláták, főzelékek, halételek ízesítője. Erős aromája (illóolajtartalma) miatt jól záródó dobozban tároljuk.      Info:Terebess.hu                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése