Szegedi Tibor


2017. május 10., szerda

Csángó Konyha                                                                                                                                                                                                                                                                  Aprólék becsinált                     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Hozzávalók  (4 személyre ):  - 50 dkg pulyka vagy csirkezúza és szív - 1 hagyma - 3 sárgarépa - 2 petrezselyemgyökér - 10 dkg zellergumó - 1 karalábé - 1 zöldpaprika - 1-2 paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré - 1 csokor petrezselyemzöld - 1 evőkanál liszt - 1 evőkanál zsír - só bors - házi élesztő - korpacibere                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Korpacibere hozzávalók : - 250 g búzakorpa - 3 evőkanál kukoricadara - pár szelet száraz kenyér - 2,5 l víz - 1 szál lestyán levél és szár - 2-3 db meggylevél ( télvíz idején nélkülözhető ) - 1 db 5 l-es befőttesüveg                                                                                                                                                                                                                                Korpacibere elkészítése : A korpát leöntöttem 0,5 hideg vízzel ,hagyjuk állni pár órát, hogy jól szívja meg magát. A maradék vizet felforraltam.A korpához amint már megszívta magát, hozzátettem és kevertem a kukoricadarát és a lestyánt, a kenyér szeleteket ráhelyeztem, addigra már langyosra hűlt vízzel leöntöttem.Gézzel, tiszta ruhával lefedtem és ablakba napra raktam, de mindenképp melegre. Naponta többször megkevertem. Nem baj, ha összetörik a kenyér, nem lényeg. A melegtől az erjedés elkezdődött és dagad is az elegy, ezért is szükséges nagyobb üvegbe rakni. 2-4 nap múlva megkóstoltam, akkorra már jó savanykás. Nyáron gyorsabb a folyamat, meleg és fény miatt, akkor szabadban is lehet érlelni.Leszűrtem, üvegekbe töltöttem, hűtőben tárolva 3-4 napig áll el. Tehát mindenképp akkor készítsük el, ha tervünk van vele!A receptet a mit Szakter Judit blogja oldalról való.Köszönet érte.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Elkészítése :  Az aprólékot jó alaposan meg tisztítottjuk, kisebb darabokra vágjuk.Hideg vízben főni tesszük és a habját leszedjük.Sózzuk borsózzuk, illetve belekeverjük az ételizésítőt.Amikor a zúza félig megfőtt, akkor hozzáadjuk a a megtisztított , apróra vágott zöldséget és készre főzzük  a ( paradicsomot később adjuk hozzá).A zsiradékon enyhén meg pirítjuk a lisztet,majd félretesszük a lángról, meg szórjuk pirospaprikával  és elkeverjük,majd felöntjük 1 pohár hideg vízzel, és a leveshez adjuk.Jól összeforraljuk,tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá, és előzőleg flforralt korpaciberével savanyítjuk.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése