Szegedi Tibor


2017. május 1., hétfő

magyar konyha oldaláról .......                                                                           Rántott csirke tejfeles uborkasalátával, tavaszi körettel

Buday Péter receptje 4 fő részére. 
  

RÁNTOTT CSIRKE

HOZZÁVALÓK:
  • 2 db egész rántani való csirke
  • 4 db tojás
  • 20 dkg nullás liszt ( BFF - 55 rétesliszt )
  • 4 db tojás
  • 6 db száraz péksütemény darált morzsája
  • 2 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 l napraforgó étolaj
ELKÉSZÍTÉSE:
A rántott csirke akkor jó, ha friss a csirke és legfeljebb 70-80 dkg-os. Lehetőleg kapirgálós, házi legyen, és ne álljon a hűtőben. A rántott csirke természetesen akkor finom, ha vékony panírban készül. Ezt úgy lehet elérni, ha száraz péksüteményből készül a kenyérmorzsa, azaz házilag daráljuk. A legfontosabb, hogy a sózott csirkét kisebb darabokra kell vágni, 8 vagy 10 darabba. (A mellét ketté vagy négybe, és a combjait is félbe.) Sózás után kell a nullás lisztben megforgatni. Nem szabad nyomkodni. Ezután kerül a kicsit felvert tojásba a hús. A tojást, ami ráragadt, az edény falán egy kicsit le kell csepegtetni. Ezután kerül a prézlibe. Csak betakarjuk vele a tojásos csirkedarabokat, és most sem nyomkodjuk. Elég rá annyi morzsa, amennyi a saját súlyától ráragad. Így egészen biztos, hogy vékony lesz a panír. Hagyományosan a madár szárnya alá fogták a csirke máját, és így panírozták be.
Mindig új zsiradékban süssük a pipit. Egyszerre csak kevés csirkedarabot teszünk a forró zsiradékba. Amikor már sül, akkor a tűz erejét vegyük a közepesnél kisebbre. Fedő alatt süssük, türelmesen, többször forgassuk meg. Nincs kiábrándítóbb egy véres ízületű csirkecombnál. Ha beleszúrunk a húsba, és az már nem gyöngyözik, akkor biztosan jó.
Aki szereti, süssön hozzá petrezselymet. A csirke megsütése után hagyjuk kicsit melegedni az olajat, így a húsból belekerült nedvesség elpárolog. Ebbe az olajba tegyük a leszárazott, leszárított pet-rezselyemleveleket. Néhány másodperc alatt ropogósra sül.

TEJFELES UBORKASALÁTA

HOZZÁVALÓK:
  • 80 dkg uborka
  • 1 csokor újhagyma
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 ek 10%-os ecet
  • 4 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejfeles uborkasaláta öntetéhez nem kell víz. A tejfölbe cukrot, frissen őrölt borsot, 10%-os ecetet, zúzott fokhagymát keverünk. Ez az öntet. A kígyóuborkát meghámozzuk, ugyanúgy, mint nyáron a salátauborkát. Vékonyra karikázott újhagymát teszünk bele. Megsózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomjuk. Amikor az uborka kiadta a levét, akkor tesszük az uborkát az öntetbe. a ezután betesszük néhány órára a hűtőbe, olyan „harapós” lesz, mint a tzatziki.

TAVASZI KÖRET

HOZZÁVALÓK:
  • 40 dkg bébizöldség
  • 20 dkg csicsóka
  • 2 dkg zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 6 dkg teavaj
  • 1 csokor petrezselyem
ELKÉSZÍTÉSE:
A képen látható köret nem más, mint leforrázott bébizöldségek, kis kockára vágott karalábé, csicsóka, és szintén kis kockára vágott, húslevesben főtt zellergumó. Serpenyőben apróra vágott petrezselymet megfuttatunk, és ebben forgatjuk meg a zöldségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése