Magyar Konyha oldaláről............... Milyen a jó húsvéti sonka?
2017.04.09.
| M.O.
Hogyan
főzzük? Kell áztatni? Mivel ízesítsük? Ez itt a kérdés
húsvétkor. Gódor András, a Sonkás tanácsai sonkához.
– Milyen
a jó sódar?
Gódor
András: A
jó sódar hagyományos sózással, pácolással készül, és
keményfával vagy annak fűrészporával füstölik. Színe a
barnásvöröstől a sötétebb irányba hajló. (Ez a fától is
függhet, meg attól, hogy mennyi ideig és mikor füstölték.) De
semmiképp sem fakóvilágos, és nem keltheti a főtt hús
látszatát. Vehetünk csülköt, darabban füstölt combot (esetleg
szalonnával), tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint,
hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük. Tapasztalatom
szerint egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát, és
egyre többen keresnek kicsit szalonnásabb darabot. Az egész
parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van
szüksége többkilós sonkára.
– Kell-e
a sonkát főzés előtt áztatni?
G.
A.: Az
áztatás sonkafüggő. Ha van rá mód, nyers kóstolással
meggyőződhetünk róla. De általában kell. Ennek jó sonka
esetében nem kell túl hosszú időnek lennie, és ki is válthatjuk
az áztatást, ha a sódart hideg vízbe tesszük fel főni lassan,
és az első felforrás után a vizet elöntjük. (Ezzel a sótartalom
is, a füstíz is enyhül.)
Gódor
András
– Hogyan
főzzük?
G.
A.: Ha
hideg vízben tesszük fel, akkor az első vizet elöntjük. Csak a
második vizet fűszerezzük, ami már forró. Szemes borssal,
babérlevéllel, fokhagymával, esetleg kevés köménnyel ízesítünk
(a fűszert nem kell sajnálni). Ha a víz közben elpárolog,
pótolhatjuk, de épp csak ellepje. A lényeg, hogy a sonkát soha ne
főzzük gyorsan. A víz csak „pipáljon”, mintha kocsonyát
főznénk. A sonka mellett főjön házi kolbász is. (A kolbászt
természetesen nem kell annyi ideig főzni, mint a sonkát.) A tojást
a már kész sonka levében főzöm, a legvégén. A főzési idő a
hús méretétől függ, de húsvillával vagy hegyes késsel
ellenőrizhető. Nem szép a szétfőtt sódar. A sonkát hagyjuk a
főzővízben kihűlni. A megmaradt levet minden olyan ételhez
használhatjuk, amibe egyébként is főznek füstölt húst (bab,
borsó, lencse, esetleg káposztás ételek). A kihűlt sonkát
takarjuk be egy nedves konyharuhába, és úgy tegyük a hűtőbe.
Csak fogyasztás előtt szeleteljük, tálaljuk.
-
Mikor és hogyan tálaljuk?
G.
A.: Szombat
este. A régiek szerint így kell szeletelni: „Fordítsd a lapos
oldalára, bal kezeddel fogd meg a csontot és jobb kezeddel csinálj
egy íves bevágást és onnan mindég jobb felé menve szeleteld
vékonyán a sonkát s egész felső vastag húsát a bőrkéjével
együtt.”
– Hol
vegyük?
G.
A.: Természetesen
nálam. Tréfát félretéve: csak ott, ahol megbízunk a hentesben.
(Szerencsére egyre több ilyen üzlet található.)
Kicsontoztathatunk egy combot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése