Magyar Konyha oldaláról .......... Göngyölt bárány csicsókapürével, céklaraguval
Rosenstein Tibor receptje 5 fő részére
GÖNGYÖLT BÁRÁNY
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 kg csont nélküli bárányborda a gerinchúsával
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 szál rozmaring zúzva
- 2 szál kakukkfű zúzva
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- só, törött bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A bárányt egy asztalra kiterítjük, a külső oldalával lefelé. A fűszereket egy edényben összekeverjük, ezzel meghintjük és felgöngyöljük, úgy, hogy a gerincrésznél elkezdve szoros mozdulattal egy húsroládot készítünk. Vékony zsineggel sonkakötés-szerűen megkötözzük.
A SÜTÉS
HOZZÁVALÓK:
- 2 kis fej tisztított vöröshagyma
- 1 db nagy tisztított alma
- 1 fej tisztított fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- libazsír
ELKÉSZÍTÉSE:
A göngyölt bárányt betesszük tepsibe, köré tesszük a fent említett anyagokat, libazsírral meglocsoljuk a tetejét, aláöntünk 2 dl vizet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és 180 °C-os sütőben kb.60 percig pároljuk. Kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és 220 °C-on - időnként locsolva a saját levével - készre sütjük. Ha elfőne alóla a lé, akkor azt pótoljuk. Ha megsült, megvárjuk, míg meghűl, és a zsineget levágjuk róla.
CÉKLARAGU
HOZZÁVALÓK:
- 1/2 kg cékla
- citromlé, cukor
- só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott céklát fóliában puhára sütjük, és hagyjuk kihűlni, majd megpucoljuk. Az egyik cékla felét 2 ek bárány pecsenyelével, sóval, borssal összeturmixoljuk. Egy edényben a tűzhelyre tesszük, a többi céklát apró kockára vágjuk, hozzáadjuk. Egyet forralunk rajta, és ízlés szerint ízesíthetjük még citromlével és cukorral.
CSICSÓKAPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:
- 1/2 kg csicsóka
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított csicsókát feldaraboljuk, sóval ízesítjük, kevés víz hozzáadásával megfőzzük. Ha megpuhult, turmixgéppel a vajjal, tejszínnel és tejjel pürét készítünk belőle. Óvatosan kiforraljuk, vigyázva, hogy le ne égjen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése