Szegedi Tibor


2017. április 14., péntek

Magyar Konyha oldaláról ..........                                              Göngyölt bárány csicsókapürével, céklaraguval
Rosenstein Tibor receptje 5 fő részére        
     

GÖNGYÖLT BÁRÁNY

HOZZÁVALÓK:
  • 1,5 kg csont nélküli bárányborda a gerinchúsával
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 szál rozmaring zúzva
  • 2 szál kakukkfű zúzva
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, törött bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A bárányt egy asztalra kiterítjük, a külső oldalával lefelé. A fűszereket egy edényben összekeverjük, ezzel meghintjük és felgöngyöljük, úgy, hogy a gerincrésznél elkezdve szoros mozdulattal egy húsroládot készítünk. Vékony zsineggel sonkakötés-szerűen megkötözzük.

 

A SÜTÉS

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kis fej tisztított vöröshagyma
  • 1 db nagy tisztított alma
  • 1 fej tisztított fokhagyma
  • 2 szál rozmaring
  • libazsír
ELKÉSZÍTÉSE:
A göngyölt bárányt betesszük tepsibe, köré tesszük a fent említett anyagokat, libazsírral meglocsoljuk a tetejét, aláöntünk 2 dl vizet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és 180 °C-os sütőben kb.60 percig pároljuk. Kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és 220 °C-on - időnként locsolva a saját levével - készre sütjük. Ha elfőne alóla a lé, akkor azt pótoljuk. Ha megsült, megvárjuk, míg meghűl, és a zsineget levágjuk róla.

 

CÉKLARAGU

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 kg cékla
  • citromlé, cukor
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott céklát fóliában puhára sütjük, és hagyjuk kihűlni, majd megpucoljuk. Az egyik cékla felét 2 ek bárány pecsenyelével, sóval, borssal összeturmixoljuk. Egy edényben a tűzhelyre tesszük, a többi céklát apró kockára vágjuk, hozzáadjuk. Egyet forralunk rajta, és ízlés szerint ízesíthetjük még citromlével és cukorral.


CSICSÓKAPÜRÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 kg csicsóka
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított csicsókát feldaraboljuk, sóval ízesítjük, kevés víz hozzáadásával megfőzzük. Ha megpuhult, turmixgéppel a vajjal, tejszínnel és tejjel pürét készítünk belőle. Óvatosan kiforraljuk, vigyázva, hogy le ne égjen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése