Részlet a Magyar
Konyhából........... „Pehelybe van
a lelkem” Torna hagyományos
ízei Gömör-Torna ízvilágát foglalta össze Koleszár Krisztián a
Nagyanyáink szakácskönyve mijelőnapokra és ünnepekre című
kiadványban .Kiderül
belöle, hogy a népmeséi elemklént hagzó görhő, szirik meg
grulya milyen népszerű, hétköznapi étkeket
takar. Pecina recept
Hozzávalók: - 1 kg liszt – 1 kk só – 1 kk
szódabikarbóna – 2 dl tejföl -2dl tej ( régen aludttej
helyettesítette) – 1 kg hordós káposzta – 2 ek zsír Elkészítése: A káposztát
deszkán apróra vágjuk. A hozzávalókból közepes keménységű
tésztát gyúrunk, ebből kisebb cipócskákat vágunk és kerekre,
ujjnyi vastagságúra elsikáljuk. Lassú tűzön forróvaslapon
sütjük meg mindkét oldalán, hogy jól átsüljön. A lángosokat
olvasztott zsírral kenjük meg. Régen sütötték meg, pénteken a
tejfölt és a tejet ugyanennyi, 2+2 dl aludttej helyettesítette. Link:http://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/torna-hagyomanyos-izei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése