A ízletes szószokhoz friss finom tésztát kell gyúrni.Valaki meg elégszik
a száraz bolti tésztával ,de én nem.Ég és föld a kétfajta tészta.Még
az is emeli a tétjét ha pihenteted a tésztát folpackban becsomagolva a
hűtőben , de az sem baj hogyha egy éjszakát pihen.A jó tésztához liszt ,tojás , kevés só és víz kell.Lehet géppel lehet kézzel is gyúrni.A kézi gyúrás számomra a legjobb ,mert életre keltjük a tésztát.A tészta nyújtásban nagyon sokat segítenek a tészta gépek.Nem kerülnek olyan sokba és gyorsan lehet velük dolgozni.Liszteket gabona fajtája,őrlésük (szemcseméret) és hamutartalom alapján különböztetünk meg.Ez lehet finomliszt,rétesliszt,durum liszt,rizsliszt,kukorica dara. Fehér finomlisztet cukrászsütemény,habaráshoz,rántáshoz,lisztezéshez használjuk..Réteslisztből gyúrt tésztát,nudli, galuskát készítünk.Ehhez hozzá tartozik az is ki hogy szokta el készíteni az ételét otthon.A teljes kitörlésű durum lisztből tésztát készítünk.Az olaszok nagyon látványos tésztákat gyártanak.A színei ,zöld,narancssárga,piros,barna.A tésztákhoz természetesen zöldségeket adnak a tészta színezéséhez.Sárgarépa,paradicsom,spenót,gombát adnak hozzá és így érnek el fantasztikus íz kavalkádot.A mediterrán országokban első helyen az olívaolaj áll ami ételek elkészítéséhez nélkülözhetetlen.Nálunk a napraforgóolaj áll az első helyen,de nálam nem .A zsír sokkal egészségesebb mint az napraforgóolaj.Mert vannak olyan vitaminok amik zsírban oldódnak és ez nagyon fontos a szervezet számára.A baj az, hogy hevítés során megváltozik az étolaj szerkezete, és a
zsírsavak egy része transzzsírokká alakul át, amelyek egészségkárosító
hatása közismert tény ma már. 180 fok fölött ez biztosan így van, a
füstölés például ezt a folyamatot jelzi. Amennyiben mégis étolajat
használunk, három dolgot kell szem előtt tartani: az olaj minőségét, a
sütés időtartamát, és azt, hogy hányszor használtuk már az adott olajat.
Utóbbi az egyik legfontosabb kérdés.Az is hülyeség hogy 10 - szer fel tudjuk használni az olajat és az is buta aki ezt elhiszi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése