Szegedi Tibor


2017. január 5., csütörtök

Az konyha eszközökkel kezdeném hogy mi kell egy jó konyhába. A konyhában egyik legfontosabb eszköz a kés.Az első egy jó séf  kés (15-30 cm között van) amivel tudsz hagymát szeletelni,húst vágni.Ne legyen recés,hanem sima élű. Majdnem ugyan ekkora a kés az kenyér szeletelő (15-20 cm ). A különbség az hogy recés az éle. Azért recés pl. hogy a friss kenyeret fel tud vágni, hús szeleteléshez is kell. Kell egy kisebb kés is ami (10-18 cm) hosszú ez Pl : hús meg tisztításához kell , zöldség pucoláshoz. Sokan viszont már hozzá szoktak a jó zöldség hámozókhoz ami szerintem nem rossz eszköz.Sok mindent tudsz vágni vele. Biztonságosabb, mert nem tudod elvágni a kezedet vele. A következő a bárd ami tégla lap alakú (15-20 cm). Ez kisebb ,de nehezebb sokkal jóval mint egy kés. Csontok porcok szétvágásához használják. A filéző kés (18-28 cm) hosszúságú csontozó kés , ami hal pucolásnál gyújt segítséget. Könnyen végig szeletelhető vele a hal. Vannak még sajt szeletelő kések is lágy és kemény sajtokhoz kell,ezek különböző nagyságúak. Meg említenék még egy olyan aprító eszközt mint  a kétkezes kést. Ez dupla pengés ami párhuzamos pengével rendelkezik. A másik fontos eszköz az a sütő és főző edények. Itt meg említeném hogy én nem szeretem,de a komoly szakácsok fontosnak tartják a tapadás mentes nélküli edényeket. Ezek ugyanis  mesterséges bevonatok az edény sütő felületén. Edényt választunk akkor bevonat nélkülit ha lehetséges.A porcelán egy fokkal jobb ,mert biztonságosabb mint a teflon,mert kisebb arányban tartalmazhat vegyi anyagot. A kerámia edények nagy agyag- vagy szilikát tartalmú szervetlen anyagok keverékéből, esetleg kis mennyiségű szerves anyag hozzáadásával előállított edények, amelyeket formázás után kiégetnek. Lehetnek zománcozottak, mázasak, illetve festettek. A zománc a kerámia mázakhoz hasonlóan higiénikus, korrózió álló, savaknak és lúgoknak ellenálló esztétikus bevonat. Hátránya, hogy rideg, ütés állósága kicsi, erős ütésre a fémről lepattanhat. Ha ez megtörténik, nem ajánlatos tovább használni. Az öntöttvas és a tiszta acél edények pedig a legjobb választás. A öntöttvas  edények jelenleg  reneszánszukat élik, visszatérnek régi korok letűnt megbízható " nagymamák" edényei.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése