Az konyha eszközökkel kezdeném hogy mi kell egy jó konyhába. A
konyhában egyik legfontosabb eszköz a kés.Az első egy jó séf
kés (15-30 cm között van) amivel tudsz hagymát szeletelni,húst
vágni.Ne legyen recés,hanem sima élű. Majdnem ugyan ekkora a kés
az kenyér szeletelő (15-20 cm ). A különbség az hogy recés az
éle. Azért recés pl. hogy a friss kenyeret fel tud vágni, hús szeleteléshez is kell. Kell egy
kisebb kés is ami (10-18 cm) hosszú ez Pl : hús meg tisztításához
kell , zöldség pucoláshoz. Sokan viszont már hozzá szoktak a jó
zöldség hámozókhoz ami szerintem nem rossz eszköz.Sok mindent tudsz vágni vele.
Biztonságosabb, mert nem tudod elvágni a kezedet vele. A következő a
bárd ami tégla lap alakú (15-20 cm). Ez kisebb ,de nehezebb sokkal
jóval mint egy kés. Csontok porcok szétvágásához használják.
A filéző kés (18-28 cm) hosszúságú csontozó kés , ami hal
pucolásnál gyújt segítséget. Könnyen végig szeletelhető vele
a hal. Vannak még sajt szeletelő kések is lágy és kemény
sajtokhoz kell,ezek különböző nagyságúak. Meg említenék még
egy olyan aprító eszközt mint a kétkezes kést. Ez dupla
pengés ami párhuzamos pengével rendelkezik.
A másik fontos
eszköz az a sütő és főző edények. Itt meg említeném hogy én
nem szeretem,de a komoly szakácsok fontosnak tartják a tapadás
mentes nélküli edényeket. Ezek ugyanis mesterséges
bevonatok az edény sütő felületén. Edényt választunk akkor
bevonat nélkülit ha lehetséges.A porcelán
egy fokkal jobb ,mert biztonságosabb mint a teflon,mert kisebb
arányban tartalmazhat vegyi anyagot. A kerámia edények nagy agyag-
vagy szilikát tartalmú szervetlen anyagok keverékéből, esetleg
kis mennyiségű szerves anyag hozzáadásával előállított
edények, amelyeket formázás után kiégetnek. Lehetnek
zománcozottak, mázasak, illetve festettek.
A zománc a kerámia mázakhoz hasonlóan higiénikus,
korrózió álló, savaknak és lúgoknak ellenálló esztétikus
bevonat. Hátránya, hogy rideg, ütés állósága kicsi, erős
ütésre a fémről lepattanhat. Ha ez megtörténik, nem ajánlatos
tovább használni. Az
öntöttvas és a tiszta acél edények pedig a legjobb választás.
A öntöttvas edények jelenleg reneszánszukat élik,
visszatérnek régi korok letűnt megbízható " nagymamák" edényei.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése