Szegedi Tibor


2017. január 9., hétfő

Fűszerek világ nagyon nagy ha csak arra gondolunk milyen fantasztikus és változatos ételeket lehet készíteni.Az egyik kedvencem a bazsalikom ami egyben gyógynövény is.A bazsalikom sokféle vegyi elemet tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket.Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak.A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.A friss, vagy szárított leveleket levesek ízesítésére, és hidegtálak díszítésére is használjuk. Az apróra vágott bazsalikom átadja erős aromáját, így kiválóan alkalmas gyümölcssaláták készítésére. A bazsalikom a „pesto" (az egyik leghíresebb olasz zöldségszósz) egyik alapanyaga. Ázsiában, a bazsalikom magjaival aromás italt ízesítenek.Még mindig „a zöldségek királyaként” emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít.Ezen kívül még rengeteg fűszer van ami közkedvelt és ráadásul gyógynövény is egyben: rozmaring ami szintén gyógynövény,chili paprika, kurkuma,csillagánizs,menta,citromfű,levendula,kapor,petrezselyem,sárgarépa.Szeretném bemutatni a " pesto " elkészítését  házilag. Link:http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/pesto-keszitese-hazilag     Szószok Link:http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/szosz                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése