Basmati rizs tökéletes főzése
Ezzel a módszerrel igazi pergő, indiai rizst tudsz főzni. Az áztatással együtt kicsit időigényes, de az eredmény bőven kárpótol.
- Mosd meg jól a rizst hideg vízben. Öntsd fel vízzel, kevergesd el, amíg a víz tejszerű nem lesz, és öntsd le a folyadékot. Ismételd meg legalább háromszor, ezzel eltávolítva a keményítő egy részét, hogy ne tapadjanak a rizsszemek.
- Áztasd be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.
- Egy közepes edényben forralj fel vizet és sózd ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire szereted puhán a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez viszonyíts, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz harapható, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. A magyar ízlés kevésbé szereti a kemény rizst, ezért azt javaslom, hogy először 1:1,4 vagy inkább 1:1,5 aránnyal kísérletezz, és legközelebb csökkentsd a víz mennyiségét, ha gondolod.
- Szűrd le a rizst, és öntsd az edénybe a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon várd meg, amíg a víz ismét felforr, ekkor tegyél rá fedőt, és vedd le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverd a rizst!
- Főzd 11 percig, majd kapcsold le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyd 5 percig pihenni.
- Egy villával lazítsd fel a rizst és tálald.
Basmati rizs főzése egyszerűen
-
Az egyszerű főzési mód esetében – ahogy a basmati rizst főzd úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.
- Egy nagy lábasban forralj fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózd.
- Amikor a víz forr, öntsd bele a rizst. Ennél a módszernél nem kell a rizst előzőleg áztatni vagy megmosni, ezért is olyan egyszerű.
- Vedd a lángot a legkisebbre, fedd le az edényt és főzd a rizst 11 percig.
- 11 perc után szűrd le egyszerűen, mintha főtt tésztát szűrnél. Azonnal tálald.Az eredmény finom, illatos Basmati rizs, de ennek a módszernek azért a legfőbb előnye mégiscsak a gyorsaság és az egyszerűség. A rizsszemek enyhén tapadni fognak, és a leöntött főzővízzel egy keveset az aromából is elveszítesz.
Az egyszerű főzési mód esetében – ahogy a basmati rizst főzd úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.
- Egy nagy lábasban forralj fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózd.
- Amikor a víz forr, öntsd bele a rizst. Ennél a módszernél nem kell a rizst előzőleg áztatni vagy megmosni, ezért is olyan egyszerű.
- Vedd a lángot a legkisebbre, fedd le az edényt és főzd a rizst 11 percig.
- 11 perc után szűrd le egyszerűen, mintha főtt tésztát szűrnél. Azonnal tálald.Az eredmény finom, illatos Basmati rizs, de ennek a módszernek azért a legfőbb előnye mégiscsak a gyorsaság és az egyszerűség. A rizsszemek enyhén tapadni fognak, és a leöntött főzővízzel egy keveset az aromából is elveszítesz.
Rizs főzése olasz módra, a legegyszerűbb megoldás
- Az olaszok a rizst ugyanúgy főzik, mint a tésztát, bő vízben. Egyszerűen forralj fel jó sok vizet egy nagy lábasban. Én mindig adok hozzá egy hagymát a belső vörös héját rajta hagyva, ez egy kis színt ad neki, és valamilyen zöldséget. Ezek el is hagyhatók, de ízletesebb lesz tőlük a rizs.
- Ha felforrt a víz, öntsd bele a rizst. Egy személyre kb. fél csésze, vagy 200-250 g rizst számolj.
- Időnként megkeverve főzd a rizst úgy, mintha olasz tészta lenne. Általában a csomagoláson megadják a főzési időt, ha ez nincs rajta, akkor kóstold meg. Az olaszok a rizst is al dente, vagyis haraphatóra és nem teljesen puhára főzik, de ez ízlés kérdése. Ha kész, szűrd le, és tálalhatod.Szerintem ennél nincs egyszerűbb rizs főzési technika. Az eredmény tökéletes, különváló rizsszemek, amik csak éppen annyira tapadnak, hogy ne legyenek túlságosan szárazak.Próbáld ki, és legyen a rizs főzése neked is egy szuper egyszerű mutatvány, mindig tökéletes eredménnyel! Gordon Ramsay így főzi a rizst A Gordon Ramsay bemutatja hogy ő hogy készíti basmati rizst. Előszór is kimér 400g basmati rizst, szűrőbe teszi, majd folyó víz alatt, hideg vízzel lemossa és lábasba teszi. A következő lépésben a rizshez kardamomot, csillagánizst, sót, borsot és az 1:1,5 aránynak megfelelően 600 ml hideg vizet ad. A lábast lefedi és a gázra teszi, a vizet forráspontig melegíti, majd a lángot leveszi és a rizst 8-10 percig főzi. A fedőt nem emeli le! 8-10 perc elteltével leemeli a fedőt, kiveszi a csillagánizst, kardamomot. A rizst egy villával lazán összekeveri, a rizst 3-4 percig pihenteti, majd tálalja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése