Szegedi Tibor


2017. január 18., szerda


Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani két fantasztikus fűszert a fahéjat és a rozmaringot.A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre,valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat.A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy két hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását.Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására — természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.A fahéj egy édeskés, aromás fűszer és gyógyhatású szer. Az ember által ismert legrégebbi fűszerek egyike.Felhasználási módjait és gyógyhatásait már a Kr. e. 2000-es években Kínában, Európában és Egyiptomban is feljegyezték.Kétféle fahéjat ismerünk: ceylonit és a cassiát, ami a kínai változat. A fahéj véralvadásgátló és antimikrobiális   tulajdonságokkal rendelkezik,fokozza az agy működését és hozzájárul a vastagbél egészségéhez.A fajhéjat lehet használni süteményekhez , gyümölcslevekhez , rizs és a tojásételekhez.                                                                                                                                                                  


A Földközi-tenger térségében és Portugáliában őshonos rozmaring használata nem meglepő módon az ókori egyiptomiakig nyúlik vissza. Az egyiptomiak az ételeik ízesítése mellett a fáraó múmiája mellé bekészített túlvilági túlélőkészlethez is tettek pár ág rozmaringot. Az egyiptomiak után a görögök, majd a rómaiak is előszeretettel használták, mind kulináris, mind gyógyászati célokra ezeket az aromás örökzöld leveleket. Magyarországon a legenda szerint Árpád-házi Szent Erzsébet gyógyult meg a rozmaringnak köszönhetően. Állítólag a megbénult királynőt egy remete ápolta, aki rozmaringos borral dörzsölte naponta a végtagjait. Ennek a legendának a hatására vált ismertté a középkorban a „magyar víz” és annak gyógyító hatása. A rozmaring egyébként nagyon jól muzsikál sok más fűszernövénnyel, nem véletlen, hogy sok esetben a bouquet garni (ejtsd: buké gárni) része. A csokor részét képező kakukkfű, petrezselyem és babérlevél mellett a majoránna ,bazsalikom, a zsálya, az édeskömény, a tárkony és a borsikafű is jó partnerei a rozmaringnak.A rozmaringot mártásokhoz,pástétomokhoz,töltelékhez,szárnyasokhoz,halak,vadak,bárány és malacpecsenyék,zsírosabb sültek,ecetes halak,gombás ételek,olaszos és francia fogásokhoz lehet használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése