Szegedi Tibor


2017. január 25., szerda

                              Kurkuma(kurkumin) a csodafűszer !                                                                                                                                                                                                                          A kurkumin egy intenzív, sárgás-narancsos színű színezékanyag, ami az egyik legkedveltebb indiai fűszerben, a kurkumában fordul elő természetes formában. Ez a színezékanyag a curry egyik legfontosabb alkotóeleme, ennek köszönheti színét is. Azt már számos tanulmány igazolta, hogy a kurkumin az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a mellrák és az agydaganat gyógyításában nagyon hatásos, de az, hogy az epeúti problémák és a súlyos májkárosodás gyógyításában is nagy szerepet játszik, eddig nem volt ismert. A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”. Egy libanoni mandulás süteménybe fenyőmag és kurkuma is kerül, sfouf a neve. Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérbor ecetből. A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak,rizsnek is. A kurkuma ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt!
Érdekességek:
  • Indiában a nők kurkumás vízzel mossák meg az arcukat, amitől aranyló és fénylő színű lesz a bőrük. A kurkuma tisztítja a pórusokat, fokozza a vérkeringést és szabályozza a faggyúmirigyek működését.
  • Kígyómarásnál, pókcsípésnél Indiában tejben oldják fel a kurkumát, és ezt isszák meg.
  • Ha a kurkumához hozzáadunk egy kevés lisztet, sűrű pépet kapunk, ami minden bőrsérülésre, égési sebekre és horzsolásokra is enyhet ad.
  • Ha mézben 1:1 arányban feloldunk kurkumát, és naponta 4-6 alkalommal fogyasztjuk, csökkenti a köhögést, és feloldja a torokban a lerakódásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése