A következőkkel folytatnám, ezek a konyhai segéd eszközök.Ilyen a fakanál , kétágú kiszedő , egy jó vágódeszka , reszelők , fokhagyma nyomó , különféle szűrők, mozsár, ecset, robotgép stb.
A mozsár fontos szerepet tölt be a konyhában.Ahogy már említettem a friss fűszereknél nincs jobb.Különböző fűszerek őrlésében nyújt segítséget.Engem mindig elvarázsolnak a frissen készül fűszerekből készített ételek.A konyhában a fa eszközök tisztítására hívnám fel a figyelmet.
Ne tisztítjuk mosogatószerrel , mert magába szívja a fa és az egyáltalán nem higiénikus és kellemetlen ilyennel készíti az ételt.Nem kell semmi flancos edény készlet ha finom étel akarunk késziteni,mindig törekedjünk az egyszerűségre.Az egyszerű is lehet szép. - FAZÉK : A jó konyhába nem kell 15 edény hanem csak 3 fajta ami fontos.Egy a szósznak,mártásnak, egy a levesnek és egy a tésztának , rizsnek, krumplinak. - KÉS : A kések közül sem kell annyi, mindössze itt is 3 db-ra van szükség.Egy séf kés amivel húst,gyümölcsöt,zöldséget darabolunk ,egy recés kés a hús,kenyér(friss) szeletelésnek és egy a zöldség és gyümölcs tisztítására.A késeknél fontos hogy a markolata legyen nehéz és biztos fogású.Így a főzés is gyorsabb lesz. - MOZSÁR : Kelleni fog egy jó mozsár is öntetekhez , pestokhoz. - SERPENYŐ : egy univerzális kell ami jó a tükörtojáshoz,rántottához , szószokhoz.Sütőállót keresünk fém nyéllel hogy a műanyag nyele ne olvadjon meg ha betesszük a sütőbe.Ne a tapadósat hanem a masszív aljút ami jól vezeti a hőt vegyük meg. - MÉRŐESZKÖZ : ez lehet mérő edény vagy egyszerű digitális mérleg.Mindenki maga dönti el hogy kinek mi praktikus és gyors. - SZŰRŐ : sütéshez ez is nagyon fontos , legyen hosszú nyele és legyenek rajta pici kis fülek amit be tudsz akasztani és rögzíteni a tálon. - ÖNTÖTTVAS EDÉNY : süthetünk vele gázon és befejezhetjük a sütőben az isteni finom húsokat készitését.Fontos ha jót választunk akkor a konyhánk örökös tagja lesz. - VÁGÓDESZKA : Vastag és masszív fa vágódeszkát ajánlom.Az egyik oldalán pl. húst a másik oldalán pedig zöldségeket darabolhatunk.Érdemes egy konyharuhát alá tenni így nem mozdul el..Ne tisztítjuk mosogatószerrel.Hagyjuk a vízben majd szépen felázik a szennyeződés.Tisztítás után kenjük be olajjal (Étolaj - olívaolaj).- HÁMOZÓ : gyümölcsökhöz zöldségekhez,sajtvágáshoz is kiváló. - RESZELŐ : Különböző nagyságú reszelő furatokkal pl.citromhoz, almához,csokoládéhoz. - TEPSI : A laposabb pizzához, halakhoz,pidéhez ( török lapos kenyér). A mélyebb tepsi (fogantyúst)pedig szárnyasok sütéséhez.A modern időkre való tekintettel vannak most már komoly robotgépek ami meg könnyíti a konyhai munkát.Mindent tudnak szeletel,aprít,tésztát kever., de a kézzel készül tészta szerintem sokkal finomabb,mert lelket gyúrunk a tésztába.Életre keltjük és akkor lesz igazán finom az étel.Ajánlom egy kicsit pihentetni mielőtt ételt készítünk belőle.Legalább 30 percet folpackba csomagolva pihentetni a hűtőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése