Szegedi Tibor


2017. január 26., csütörtök

                   Betyár leves elkészítése 4 személyre                                                      Hozzávalók : - 50 dkg zöldborsó                                                                                                     - 2 db sárgarépa                                                                                                         - 2 db zöldség - egy csokor petrezselyem                                                             - kisebb fej karalábé                                                                                                 - 10 dkg champion gomba                                                                                       - 2 fej kisebb vöröshagyma                                                                                     - 10 dkg vaj                                                                                                                 - 1 db tojás - kevés liszt , víz , só                                                                             - kevés fehér bors,de jó a fekete bors is                                                               - 2-3 db kisebb burgonya                                                                                                                                                                                 Elkészítése : Gyufaszál vékonyra el daraboljuk a karalábét,répát,zöldséget. A gombát is fel szeleteljük vékony szeletekre. Majd vajon meg pároljuk a zöldborsót, répát, zöldséget,karalábét és a gombát. Amikor meg pároltuk összetevőket akkor fel öntjük kb. 7 dl vízzel és tehetünk bele még egy erőleves kockát is vagy készíthetünk zöldség alaplevet is. Fedjük le az edényt ezt hagyjuk össze érni az ízeket. Ízesítjük sóval,borssal. Én a fehér borssal szoktam készíteni,mert sokkal pikánsabb. A levesbetét elkészítése a következő. Fel teszünk 2-3 db burgonyát főni.A két fej vöröshagymát és a petrezselyemmel apróra vágjuk és együtt meg pároljuk vajon. Amikor ez meg van akkor,hagyjuk ki hűlni,Közben a meg főt burgonyát össze törjük. Ezután hozzá tesszük a kevés kimért liszthez a burgonyát és a kihűlt petrezselymes hagymát a egy darab tojást,majd sózzuk brossozzuk meg egy kicsit. Kellő vízzel hígítjuk és gombócokat formálunk. A borssal vigyázzunk hogy ne ízesítjük túl a levest és a gombócot,hogy ne vegye át az uralkodó ízt. Ezután ki főzzük a gombócokat,ami hamar meg főnek. Ezt be tartjuk akkor egy nagyon finom ízletes harmonikus levest kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése