Betyár leves elkészítése
4 személyre Hozzávalók : - 50 dkg
zöldborsó - 2 db sárgarépa - 2 db zöldség - egy
csokor petrezselyem - kisebb fej karalábé - 10 dkg champion gomba - 2 fej kisebb vöröshagyma - 10 dkg vaj - 1 db tojás
- kevés liszt , víz , só -
kevés fehér bors,de jó a fekete bors is -
2-3 db kisebb burgonya Elkészítése :
Gyufaszál vékonyra el daraboljuk a karalábét,répát,zöldséget.
A gombát is fel szeleteljük vékony szeletekre. Majd
vajon meg pároljuk a zöldborsót, répát,
zöldséget,karalábét és a gombát. Amikor meg pároltuk
összetevőket akkor fel öntjük kb. 7 dl vízzel és
tehetünk bele még egy erőleves kockát is vagy készíthetünk
zöldség alaplevet is. Fedjük le az edényt ezt hagyjuk
össze érni az ízeket. Ízesítjük sóval,borssal. Én a fehér
borssal szoktam készíteni,mert sokkal pikánsabb. A
levesbetét elkészítése a következő. Fel teszünk 2-3 db
burgonyát főni.A két fej vöröshagymát és a
petrezselyemmel apróra vágjuk és együtt meg pároljuk
vajon. Amikor ez meg van akkor,hagyjuk ki hűlni,Közben
a meg főt burgonyát össze törjük. Ezután hozzá tesszük
a kevés kimért liszthez a burgonyát és a kihűlt
petrezselymes hagymát a egy darab tojást,majd sózzuk brossozzuk
meg egy kicsit. Kellő vízzel hígítjuk és gombócokat
formálunk. A borssal vigyázzunk hogy ne ízesítjük túl a
levest és a gombócot,hogy ne vegye át az uralkodó ízt.
Ezután ki főzzük a gombócokat,ami hamar meg főnek. Ezt be
tartjuk akkor egy nagyon finom ízletes harmonikus levest
kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése