Szegedi Tibor


2017. január 28., szombat

A rizs főzésében szeretnék segíteni mindenkinek. Sok fajta rizs található a gasztronómiában.(Bamasti,jázmin,fekete,vörös rizs) Hosszú és rövideszű rizs. A rövid szemű rizst általában „ragadós” és krémes ételekhez alkalmazzuk – pl rizottó, sushi, tejberizs, rizsgombóc, rizses desszertek. A hosszú szemű rizs szemek főzés során nem tapadnak össze, így ideális köretekhez, húsos-zöldséges-rizses főételekhez. A fekete vadrizs azonban nem rizs, hanem egy fűféle, bár rizsként fogyasztjuk!Szép pergős rizsát szeretnél készíteni mondjuk köretnek akkor így készítsd el. Ki mérsz pl. 40 dkg rizst és áztasd be.1-2 órára.Az sem baj ha ezt előző este csinálod meg.Majd mosd át és szürd le.Ez fontos ez az első !Majd kétszer annyi vizet mérj ki hozzá. A rizst bele öntöd egy lábasba és teszel hozzá sót,borsot (ízlés szerint csillagánizst) és kevés olajat. Egy darabig melegíted a rizst amíg elég forró lesz opálos lesz,de nem égjen meg.Közben a vizet fel forralod egy külön lábasban vagy vízforralón és hozzá öntőd. Forralásig főzöd majd (kb.10-20) percig és utána pedig alacsonyabb hőmérsékletére veszed a gázt és fedő alatt párolód amíg magába nem szívja a vizet. Máris elkészült a tápláló rizs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése