A
rizs főzésében szeretnék segíteni mindenkinek. Sok fajta rizs
található a gasztronómiában.(Bamasti,jázmin,fekete,vörös rizs)
Hosszú és rövideszű rizs. A
rövid szemű rizst általában „ragadós” és krémes ételekhez
alkalmazzuk – pl rizottó, sushi, tejberizs, rizsgombóc, rizses
desszertek. A hosszú szemű rizs szemek főzés során nem tapadnak
össze, így ideális köretekhez, húsos-zöldséges-rizses
főételekhez. A fekete vadrizs azonban nem rizs, hanem egy fűféle,
bár rizsként fogyasztjuk!Szép
pergős rizsát szeretnél készíteni mondjuk köretnek akkor így
készítsd el. Ki mérsz pl. 40 dkg rizst és áztasd be.1-2 órára.Az
sem baj ha ezt előző este csinálod meg.Majd mosd át és szürd
le.Ez fontos ez az első !Majd kétszer annyi vizet mérj ki hozzá.
A rizst bele öntöd egy lábasba és teszel hozzá sót,borsot
(ízlés szerint csillagánizst) és kevés olajat. Egy darabig
melegíted a rizst amíg elég forró lesz opálos lesz,de nem égjen
meg.Közben a vizet fel forralod egy külön lábasban vagy
vízforralón és hozzá öntőd. Forralásig főzöd majd (kb.10-20)
percig és utána pedig alacsonyabb hőmérsékletére veszed a gázt
és fedő alatt párolód amíg magába nem szívja a vizet. Máris
elkészült a tápláló rizs.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése